A Mid-Century style property with eco-pleasant design



a large lawn in front of a house: Mid-Century style meets modern, eco-friendly design at this outward-looking home on the NSW South Coast.


© Offered by Are Media Pty Ltd
Mid-Century design meets present day, eco-helpful style at this outward-on the lookout house on the NSW South Coast.

The elegance of possessing an architect in the household is that client consultations needn’t be limited to typical doing the job hours. It also permits the architect, in this scenario Madeleine Blanchfield, to take pleasure in the end result of their labours.



a large brick building with grass in front of a house: Expanses of lawn cool the air before it enters the house, adding to the property's energy efficiency.


© Offered by Are Media Pty Ltd
Expanses of garden interesting the air just before it enters the household, adding to the property’s strength effectiveness.



a garden in front of a building: The landscaping at this NSW South Coast home is designed to integrate with the architecture.


© Furnished by Are Media Pty Ltd
The landscaping at this NSW South Coast house is designed to integrate with the architecture.

“It is really pretty to be able to head to the coastline on the weekend and stay in a household that I’m incredibly happy of,” suggests Madeleine, who created the property for her retiree parents, Frank and Barbara. “The present brick household on the internet site, built some time in the 1970s, was fully featureless,” Madeleine adds. “It had been extra to ad-hoc more than the many years and genuinely was not salvageable.”



a room filled with furniture and a large window: A Louis Poulsen 'PH5' pendant light from Finnish Design Shop makes a striking statement over the dining table. Wishbone chairs, Cult. B&B Italia sofa, Space. Burnished-concrete flooring (throughout).


© Provided by Are Media Pty Ltd
A Louis Poulsen ‘PH5’ pendant gentle from Finnish Structure Shop will make a striking assertion about the eating table. Wishbone chairs, Cult. B&B Italia couch, Area. Burnished-concrete flooring (all through).

The residence is located at Bendalong, just above a few hours’ generate south of Sydney on the NSW South Coastline. Drawn to the region’s mix of tranquil bush, idyllic bays and pristine surf beach locations, Frank and Barbara, then Canberra citizens, supposed to use the household as a weekender. Presented the spot and the Mid-Century kit-residence fashion architecture that is so prevalent in this portion of the entire world, they opted for a reasonably modest creating and a restricted materials palette.



a room filled with furniture and a large window: Clean-lined furnishings are in keeping with the home's overall Mid-Century-influenced style.


© Delivered by Are Media Pty Ltd
Cleanse-lined furnishings are in retaining with the home’s overall Mid-Century-influenced design and style.

“We needed the home to be laidback, understated and honest,” suggests Madeleine. It was also important that the residence be robust adequate to withstand the salt air and powerful southerly winds of the coastal weather, as nicely as bushfires, which are a continuous risk in the area.



a living room filled with furniture and a large window: European Biscuit sisal rug, International Floorcoverings. Fusion day bed, BoConcept. European Biscuit sisal rug, International Floorcoverings.


© Presented by Are Media Pty Ltd
European Biscuit sisal rug, Worldwide Floorcoverings. Fusion day mattress, BoConcept. European Biscuit sisal rug, International Floorcoverings.

From the avenue, the residence reads as a one-storey glass-walled pavilion. “The home is elevated on a podium to increase the water views without having impacting the neighbours,” says Madeleine. “It also presents the living places a little a lot more privacy.” Past the primary pavilion, which contains a huge open up-system kitchen area/dining/dwelling area, is a discreet two-storey wing at the rear that accommodates the home’s 4 bedrooms (two upstairs, two downstairs) and two bogs. A Television home marks the changeover issue in between public and personal areas.



a living room filled with furniture and a fire place: Stools and similar Malawi chair from Orient House. Escea fireplace. Moooi 'Non Random' pendant light, Space. Sisal rug, International Floorcoverings.


© Supplied by Are Media Pty Ltd
Stools and similar Malawi chair from Orient Property. Escea fireplace. Moooi ‘Non Random’ pendant light-weight, House. Sisal rug, Intercontinental Floorcoverings.

Perhaps the most unique aspect of the style is the series of timber-battened exterior screens masking substantial panels of glass. The screens are independently operable and pivot up to 90 levels, so can be quickly altered to management the amount of light and/or privateness demanded. The screens are just a single of the property’s many passive-photo voltaic layout capabilities.



a kitchen with wooden cabinets: Counter stools from Thonet. The joinery is finished in Navurban Auchen Flower veneer. The island benchtop is made from plywood and timber veneer; the wall-side bench is polished stainless steel. Icon tapware, Astra Walker.


© Offered by Are Media Pty Ltd
Counter stools from Thonet. The joinery is concluded in Navurban Auchen Flower veneer. The island benchtop is made from plywood and timber veneer the wall-facet bench is polished stainless metal. Icon tapware, Astra Walker.

“The bulk of the residence is pushed to the southern facet of the website, making it possible for for a north-struggling with garden,” describes Madeleine. “The concrete ground functions as a heat sink, while deep eaves and the screens present shading from the warm solar. Just about every home has good cross-air flow and the materials have been sustainably and regionally sourced the place attainable. A photovoltaic array captures photo voltaic power, and the landscaping is built-in with the architecture.”



a sink and a window: Inax 'Yohen' finger mosaic tiles, Artedomus.
Custom vanity. Tapware, Astra
Walker. Terrazzo flooring in
Dove Grey, Fibonacci Stone.


© Provided by Are Media Pty Ltd
Inax ‘Yohen’ finger mosaic tiles, Artedomus.
Custom vainness. Tapware, Astra
Walker. Terrazzo flooring in
Dove Gray, Fibonacci Stone.

Inside, the supplies get centrestage. White-painted steel beams are a element in the kitchen/eating space and are beautifully complemented by expanses of warm timber veneer in the kitchen and birch-ply on the living-zone ceiling and the Tv set room’s joinery. “This is a spot for stress-free, so I selected incredibly very low-upkeep resources and included adaptable, straightforward-to-use spaces that individuals of all ages would get pleasure from,” says Madeleine.



a room with a sink and a window: Rosa Mode bath, ACS Designer Bathrooms. Tapware,
Astra Walker. Savoy Crystal wall tiles, Skheme. Ciottolo Grande terrazzo flooring, Inigo Jones.


© Supplied by Are Media Pty Ltd
Rosa Mode bathtub, ACS Designer Bogs. Tapware,
Astra Walker. Savoy Crystal wall tiles, Skheme. Ciottolo Grande terrazzo flooring, Inigo Jones.

A single of the most preferred sites to hang out is the secured terrace. “We all gravitate to this terrace, notably in the course of the warmer months,” says Madeleine. The kitchen, which consists of a 5-metre-extended island bench, is a further favoured location.



a room filled with furniture and a large window: The built-in barbecue is Frank's handiwork. Dining table and chairs from Cosh Living.


© Supplied by Are Media Pty Ltd
The created-in barbecue is Frank’s handiwork. Dining table and chairs from Cosh Living.

Madeleine suggests the total loved ones is thrilled with the way the property has turned out. Primarily Frank and Barbara, who have now created this home their full-time home. “In some methods, staying inside of this household feels like camping – where you happen to be at 1 with the outside, but protected only by a mild shelter,” suggests Madeleine. “That sensation tends to make me even much more acutely aware of the fragility of the environment close to listed here. I consider it helps make all of us respect it more far too.” madeleineblanchfield.com sanderscp.com.au



a large lawn in front of a house: The main living pavilion is elevated on a podium to make the most of the property's views. It is framed by an expanse
of manicured lawn and a raised garden bed filled with oleander and pigface, the latter cascading prettily over the edges of the planter.


© Offered by Are Media Pty Ltd
The key living pavilion is elevated on a podium to make the most of the property’s views. It is framed by an expanse
of manicured lawn and a elevated garden mattress stuffed with oleander and pigface, the latter cascading prettily in excess of the edges of the planter.