Breaking News

Bureau de Modify makes resourceful use of terrazzo in Body House renovation

London studio Bureau de Modify has used diverse kinds of terrazzo to develop a richly textured interior for a remodelled loved ones property.



a dining room table: Dining space in Frame House by Bureau de Change


© Presented by Dezeen
Eating house in Body Home by Bureau de Modify

Frame Dwelling is a Victorian terraced home in south London, renovated and extended by Bureau de Adjust for a home developer and her household.



a large room: The ground floor of Frame House is split over three levels


© Supplied by Dezeen
The ground floor of Body House is break up above 3 concentrations

The job associated including a rear extension, converting the loft and finishing revamping the inside. But most importantly, the client needed to give the home a distinctive character and coherency throughout.

The architecture studio accomplished this with a thoroughly planned colour and materials approach, and through playful use of geometry.



a living room filled with furniture and vase of flowers on a table: The lounge occupies the extended rear of the house


© Supplied by Dezeen
The lounge occupies the prolonged rear of the residence

“The quick was to generate a coherent journey through all areas and floors,” described architect Billy Mavropoulos, who co-founded Bureau de Modify with associate Katerina Dionysopoulou.

“We desired a holistic structure, looking at every little thing from the architecture of the extension, to the layouts and the way the spaces are applied, down to the joinery handles and particulars,” he instructed Dezeen.

“The shopper was just after a loaded palette of finishes and colours, but a person that would feel continuously section of the exact narrative.”



a bedroom with a large mirror: Different varieties of terrazzo were chosen for different areas


© Provided by Dezeen
Distinctive kinds of terrazzo were preferred for unique spots

As is prevalent with Victorian terraces, Body Dwelling has a split-stage format that assists to make the flooring program far more effective.

In the new structure, the ground ground is divided about a few amounts, comprising the kitchen area, eating space and lounge. The two break up-level upper storeys include a few en-suite bedrooms, a individual toilet and a examine room.

Terrazzo was the material that Mavropoulos and Dionysopoulou selected to unite the several areas. It is a materials the pair are common with, possessing previously employed it in a different residential job, Folds Household.



Different shades of taupe feature on each of the ground floor levels


© Presented by Dezeen
Different shades of taupe attribute on each of the ground flooring stages

Below, they made a decision to operate with unique types of terrazzo to give every room its individual character, though subtly tying them all collectively.

Gallery: 39 magnificent garage conversions to inspire you (Lovemoney)

a house with bushes in front of a building: Converting a redundant, dusty garage is a great way to add more living space and value to your home. From handy home offices to extra bedrooms, guesthouses and even movie theatres, the possibilities are endless. So, park your car on the drive, clear out that junk and get inspired by these brilliant transformations. Click or scroll for more...

On the ground floor the flooring is a taupe terrazzo in 3 a bit diverse shades – just one for every single degree. This produces a gentle changeover from gentle to dim, starting up with the kitchen at the entrance of the dwelling and ending with the lounge at the rear.



A green marble terrazzo was chosen for the staircase handrail


© Supplied by Dezeen
A eco-friendly marble terrazzo was decided on for the staircase handrail

“We selected them very meticulously so that they are all of the similar spouse and children but fluctuate in darkness/density,” mentioned Mavropoulos.

“The colour big difference is really subtle as we did not want the ground to take more than. But when you seem carefully you discover the distinction.”

Other facts have been picked out contrasting terrazzo types: a kitchen island characteristics shades of pink and black, the staircase handrails are a eco-friendly marble terrazzo, and every rest room has its possess distinct shade.



a bedroom with a bed in a room: The master bedroom on the first floor features an en-suite with grey terrazzo


© Presented by Dezeen
The master bed room on the initially flooring functions an en-suite with gray terrazzo

The geometries of the layout are based mostly all-around the rear extension, which provides the occupants a big residing space.

Keen to avoid the 45-diploma angled roof and frameless glass common of infill extensions, the architects opted for a far more cuboidal method. Steel frames create staggered glass bins, which Mavropoulos and Dionysopoulou liken to museum display screen scenarios.



a bedroom with a bed and a mirror: The new loft bedroom features an en-suite with pale terrazzo and pink walls


© Presented by Dezeen
The new loft bed room characteristics an en-suite with pale terrazzo and pink partitions

“When we appeared at the cascading volumes in strategy and section, we felt there was an element of fragility to them, pretty much like a jewel stone, so we decided to make them out of glass to boost that experience,” reported Mavropoulos.

“These distinctly cubist glass volumes are articulated as a result of their bold metal-frame development, expressing just about every edge in a fashion that results in shifting styles of gentle and house, and a paradoxical sense of the two levity and solidity,” added Dionysopoulou.



a glass door: The terrazzo also extends into the garden, forming cascading planters


© Provided by Dezeen
The terrazzo also extends into the backyard, forming cascading planters

These cascading box types are referenced in other sites, these kinds of as the proportions of the split floor concentrations, or the planting bins in the backyard. You can find also a glass display screen situation in the eating place.

Other specifics contribute to the persona of these spaces. The lounge room brings jointly a floral-patterned rug and a significant cactus plant, although the eating area characteristics a wall of shelving loaded with a variety of objects and guides.

The architects hope the result is 1 of “theatre and tactility”.

Pictures is by Gilbert McCarragher.

Project credits

Architect: Bureau de Improve

Interiors: Bureau de Transform

Engineer: Symmetrys

M&E: MWL

Contractor: Argyll London

Landscape: Tulip Landscapes

The submit Bureau de Improve will make imaginative use of terrazzo in Frame Residence renovation appeared 1st on Dezeen.