Breaking News

REX unveils proposal to broaden komische opera property in berlin

REX, the architecture agency led by joshua ramus, has unveiled its proposal for the enlargement of an opera dwelling in berlin. located on behrenstraße, just a couple of measures from unter den linden, the ‘komische oper berlin’ released the competitiveness in december 2019, calling for proposals that would renovate and modernize the present building. the temporary also referred to as for the addition of a new adjoining composition to incorporate rehearsal and apply places, places of work, and general public areas, such as cafés and a shop. REX was a single of the contest’s finalists, with the level of competition ultimately received by german follow kadawittfeldarchitektur.

REX komische opera
south façade | graphic by luxigon (also major image), all photographs courtesy of REX

 

 

REX’s proposal is explained as a ‘respectful nonetheless unique partner’ to the current komische oper creating. the expansion’s features are competently contained in just a ‘nucleus’. listed here, two rehearsal stages, the orchestra rehearsal, and the suite of apply rooms flank a central circulation hub that is made up of passenger and scene elevators, stairs, and lounges. in the meantime, on behrenstraße, the making is fronted by a new general public plaza that supports outdoor eating and can serve as an out of doors location for performances, exhibitions, marketplaces, trend reveals, or cinema.

REX komische opera
box business office and cafe on unter den linden | impression by luxigon

 

 

examine more about the challenge in the words and phrases of the architects down below —

 

this proposed structure for the komische oper expansion aspires to develop a respectful and unique husband or wife that highlights the komische oper setting up and defines a new city node befitting the significance of the establishment. its contextual massing, outward-facing general public functions, and generous city plaza combine the developing in the neighborhood’s fabric. its understated however dynamic façade lets the expansion’s resourceful electrical power to spill out into the general public realm or be completely cloistered when ideal.

REX komische opera
a compact nucleus: effective rehearsal node and dynamic overall performance venue

 

 

the komische oper growth condenses its necessary functions into a dynamic ‘nucleus:’ the two rehearsal stages, the orchestra rehearsal, and the suite of practice rooms straddle a central ‘circulation hub’ that contains passenger and scene elevators, stairs, and lounges for the fluid movement of performers, scenery, devices, and tools. this compact firm renders the nucleus a remarkably economical rehearsal node and — because of to the variable raked flooring equipment in the rehearsal phases — a lively community effectiveness location, in a position to also host non-public features for greater economic efficiency.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
immediate connectivity with the komische oper

 

 

the nucleus’ circulation hub connects performers and professionals — as properly as rehearsal and other help areas — immediately to the current komische oper’s key stage and orchestra pit. the bigger rehearsal stage is adjacent to the side phase entrance, making it possible for established configurations to be tested and transported without the need of disrupting other features. the new orchestra rehearsal and instrument storage are aligned with the orchestra pit, making sure well timed change-around from pre-exhibit works by using.

REX komische opera
preserved site requirements and komische oper primacy

 

 

in addition to maximizing connectivity with the existing komische oper, the nucleus’ compactness preserves the demanded loading and egress alleys when maintaining the critical 20-meter-vast footprint of the rehearsal stages. performer and personnel access to the komische oper enlargement is off glinkastraße to retain primacy of the komische oper’s unique entrance on behrenstraße, both of those as the public obtain position for audiences and as a cultural landmark in mitte. the current performer entrance to komische oper in the rear courtyard is improved with a new security vestibule adjacent to — and with safety oversight of — the expansions’ scene dock.

REX komische opera
city activators within and out, and deferential massing

 

 

the nucleus’ compactness also enables urban activators to cap its finishes. on behrenstraße, the a few stacked floors of the café present sights both equally out to the town and into the greater rehearsal phase. a new community plaza — the ‘urban room’ — in front of the café supports outside eating and can serve as an exterior location for performances, exhibitions, marketplaces, trend reveals, or cinema. on unter den linden, the new box office environment, shop, and cafe increase the komische oper’s visibility on this well-liked thoroughfare. like the café, the cafe — with its have, devoted entrance for independent operation — makes it possible for attendees to watch the rehearsal things to do in the lesser rehearsal phase. as these community makes use of will draw in foot website traffic, they also create new patron engagement with komische oper’s programming and help non-effectiveness income streams.

 

when the rehearsal levels provide as public performance areas, patrons access these venues from the entrances of the café and restaurant this kind of that clear demarcation concerning general public and personal features is maintained portions of the café and cafe come to be the venues’ lobby and bar areas. the growth traces up strategically with the back of komische oper’s entry block to protect the crucial sightlines to its historic entrance, and maintains the loading alley as a passageway less than the extension.

REX komische opera
integrated yet isolated office and mechanical functions

 

 

the places of work, instrument storage, and mechanical spaces are organized in very long bars over and below the nucleus and the new city amenities, stretching to the site’s comprehensive 110 m. the office environment floors feature double-story courtyards that introduce daylight and clean air into the do the job spaces. they can be applied calendar year-round many thanks to deployable EFTE pillows. the business office flooring develop a 20-meter-extensive cantilever on behrenstraße that defines the city area. at just about 15 m high, the cantilever frames views to the komische oper from the corner of glinkastraße and behrenstraße, even more improving the respectful symbiosis involving the two buildings. a related 10-meter-lengthy cantilever (making the glass-enclosed box business down below) on unter den linden extends the opera support building’s lined community walkway.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
visual, acoustic, and environmental efficiency

 

 

the expansion’s double-pores and skin façade with its built-in stone louvers (matching the white cottaer sandstone to be reinstalled on the current komische oper) is a single of the building’s most noteworthy options, visually and sustainably. the 3 m to 4.2 m tall arced louvers rotate 180 levels to observe the sunlight, but also give performers the solutions to 1) expose their work — as sought after — to passersby, 2) benefit from rehearsing in comprehensive daylight, with minimized brightness and glare, or 3) create full blackout environments. the façade’s ever-modifying character gives the developing its delicate but dynamic id.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
west façade | impression by luxigon

 

 

each and every facade’s two glazing levels, the obviously-ventilated cavity involving them, and their enclosed, stone sunlight/glare-manage louvers, blend to significantly lessen the building’s mechanical and electrical masses. the double-pores and skin/air cavity mitigates the fluctuations of exterior temperatures and makes a chimney stack influence which obviously ventilates the cavity. when the stone louvers are rotated perpendicular to the sun, daylight reaches deep into the constructing, cutting down electrical loads and warming up the structure’s floors and walls for passive heating.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
enlarged façade

 

 

the façade’s external glazing layer is comprised of heat-curved, laminated, uncoated low-iron glass panels that are pre-bonded to extruded aluminum interlocking cassettes, affixed to prime-hung steel ‘T’ profiles offering a nominal visual appearance. the interior glazing layer is composed of double-glazed, warmth-curved, reduced-iron basic safety glass models with a triple-silver reduced-e coating on surface 3 it is set up likewise to the exterior laminated panel with a pre-glazed aluminum assembly and steel ‘T’ profile. the aggregate window-wall U-worth is .70 w/m2k with a superior SHGC of .20 for solar warmth gains in wintertime.

 

the glass façade process performs a substantial position in the expansion’s acoustic efficiency:
• the double façade isolates the rehearsal phases, orchestra rehearsal, apply rooms, community systems, and offices from road sounds
• the stone louvers allow for the rooms to reveal them selves and the activity in them devoid of impacting their acoustic integrity
• the mass and integral damping of the 20 mm glass internal lite in the insulating glass method contribute acoustic warmth and mitigate brightness frequently affiliated with glass when it is made use of as an acoustic finish
• and the curved glass provides acoustic diffusion and — operating jointly with the specialized catwalks in the rehearsal stages — acoustic help for the performers.

 

spanning every single of the office’s five courtyards is an operable frame mounted with ETFE pillows. the frame is connected to tracks that let the operable roof to slide open up making the courtyards a 12 months-spherical amenity for team. when shut, the body is developed as a completely gasketed, thermally broken procedure and acts as the courtyard’s thermal line. the air-inflated panels improve U-benefit thermal overall performance and, by way of printed styles, can lower the SHGC as demanded. the entire façade is suspended from the roof to protect it from variable slab actions and lower horizontal joints along the glazed floor.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
ground level strategy

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
lessen business office degree strategy

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
behrenstraße elevation

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
behrenstraße part A_A

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
glinkastraße elevation

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
glinkastraße portion B_B

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
the city place

 

 

at the corner of behrenstraße and glinkastraße, the urban room below the expansion’s cantilever adds a dynamic public plaza to the komische oper advanced and mitte. this ever-transforming community sq. serves equally as an outside seating area for the café and as an function room for exhibitions, performances, marketplaces, fashions shows, or cinema. in addition to attracting new patrons, the versatility of this place gives the komische oper a various supply of revenue through institutional partnerships, further more ensuring its social and financial sustainability.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
structural diagram

 

 

a few closed concrete cores at the center and at the two ends of the expansion compose its key structural method. apart from performing as the main vertical guidance components, the rigid cores also take up lateral motion, induced principally by wind loading. all generic, non-isolated ground slabs are supported by a mixture of the cores and concrete columns other than for the standard concrete slab on the ground floor, they are ‘holorib’ to obtain high efficiency and pounds reduction.

 

at the top rated two flooring — the workplaces — four parallel, double-peak trusses span the building’s full length, a constant beam doing the job with the concrete cores to type the 20-meter-long cantilever hovering previously mentioned the city space and the 10-meter-extensive cantilever in excess of the box place of work. floating higher than the generic slabs and underneath the prime flooring trusses, all the rehearsal spaces use a box-in-box principle, delivering optimal seem and vibration isolation amongst the rooms and from the superstructure.

 

the rehearsal phases and orchestra rehearsal are made as impartial containers resting on isolators and connected laterally to the principal superstructure employing acoustic wall ties. the larger sized rehearsal phase and orchestra rehearsal packing containers are constructed making use of a variety of mixtures of standard and pre-pressured precast concrete ground/ceiling slabs, precast walls, and steel trusses, even though the little rehearsal stage box is composed of a precast concrete slab and plasterboard walls/ceilings. by contrast, the observe place packing containers — composed of wood floors and plasterboard partitions/ceilings — are resiliently supported on a regular concrete slab suspended by hangers from the business trusses.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
energy strategy diagram

 

 

the enlargement adopts numerous sustainable procedures, including: a the natural way-ventilated façade, optimized setting up techniques (displacement air flow plenum air distribution substantial-performance, sensible, and latent heat recovery models and minimal- force air ducting radiant thermal units geothermal floor supply system), photovoltaic modules, green roof, and open up area.

 

all-natural air flow at the office environment ranges is offered by way of the passively tempered courtyards, which are thermally closed in winter with triple layer ETFE pillows that can be opened in the intermediate and summer seasons. this creates semi-open planted buffer spaces, ranging from a minimum once-a-year temperature of 12°c in winter season to shaded ambient temperatures in summer for total use as breakout and leisure spaces. the courtyard facades are one glazed for optimal daylight excellent and pure air flow for the workplaces. a textile shading technique below the ETFE pillows assists command daylight, glare, and temperature.

REX unveils proposal to expand komische opera house in berlin
product image

 

 

job facts:

 

identify: komische oper berlin expansion
site: berlin, germany
client: federal point out of berlin, senate section for city growth and housing
method: renovation and enlargement of a landmarked opera household, including two rehearsal stages, orchestra rehearsal, suite of smaller practice rooms, box office environment, shop, café, cafe, and administrative places of work
spot: 38,000 sqm (409,000 sqf)
value: private
status: confined competitiveness 2020 finalist 2020
architect: REX
staff: tim carey, wanjiao chen, adam chizmar (PL), maur dessauvage, kelvin ho, sebastian hofmeister (PL), britt johnson, isabelle moutaud, joshua ramus, elina spruza chizmar, tammy teng, vaidotas vaiciulis (PL), teng xing
nearby architect: brenne architekten
consultants: front, jan knippers, KLW, theater engineering, theatre tasks, threshold, transsolar, treibhaus